РИБОЛОВЕН ТУРИЗЪМ

„ Когото Господ раздавал земя пропуснал Българите и затова им откъснал парче от рая „
   
 Удоволствието от риболова често е пренебрегвано от хотел мениджърите по целия свят, но нали не всеки иска да кара водни ски. Броят на турнирите се разраства по целия свят, понякога и с милиони долари награди. За някои това е спорт и предизвикателство за разума и уменията,за други е страхотно извинение да излязат и да се наслаждават на слънчевите лъчи, да се отдадат на качествено време за мисли или да са с приятели.

Риболовният туризъм облекчава стреса.  Красотата на лазурно синята вода е рибарска насладаесто се търси тих момент далеч от хаоса и стреса на съвременния живот.

Риболовният туризъм е бизнес и може да допринесе значително за всеки курорт или хотел на брега на езеро, река или море и дава по-добро разбиране на околната среда.
 
 Риболовният туризъм е опит за хармонично съжителство между рибарите и природната среда чрез създаването и опазването на природни, исторически, културни и традиционни ценности на региона.  Човешка потребност е да се докоснеш до природата и да изживееш един ден в лодка на риболовци.  Всъщност, всички ние сме яли вкусна риба, но не знаем как е бил извършен риболова ,а така също за бита и труда на рибарите, докато достигне рибата на рибния пазар или в рибен ресторант.
Когато говорим за него имаме предвид приемането на хора - които не са част от екипажа на лодката. Професионалните рибари са готови да споделят своята дейност и опит за посетители /туристи, които искат да научат основна информация, свързана с риболов/.  В същото време е ясно, че риболовният туризъм е напълно нова област в туристическата индустрия. Необходим е тласък  за развитието му и присъствие на  компетентните национални служби и съответните организации, частния сектор за разработване и прилагане на стратегия на рибарството. Крайната цел за развитие на риболовния туризъм е да се повиши качеството и видовете предлагани анимации, за наши и чуждестранни гости,които да участват в риболовни екскурзии с лодки.
  Всички ние,  които търсим алтернативна форма на туризма, на екотуризъм и риболовен туризъм,  сме особено чувствителни към разумно използване на природните ресурси и опазването на околната среда . За да имаме туристи които са готови да платят за  удоволствието  да прекарат ваканцията си при нас е необходимо да съхраним природата.
   
Риболовните екскурзии обикновено траят няколко часа и може да включват една нощ.  Пътниците винаги се връщат на същото място, от което са тръгнали.  Лодките разполагат с всички необходими съоръжения за настаняване и безопасността на пътника, и здравето му.  Дейностите се извършват на ден или нощ, в зависимост от използвания метод и от сезона /м.Май до м.Октомври/.   Наред с демонстрация на риболовната дейност и услуги, свързани с риболов, посетителите е добре да бъдат информирани за исторически, археологически, екологични и културни ценности в региона.

Моделът, който се счита за най-изчерпателен включва следните услуги:
 • Екскурзии с професионален лодки по крайбрежието.
 • Нощем на борда.
 • Участие в риболовните дейности.
 • Представяне на най-типичните и традиционни методи за риболов и инструменти.
 • Осигуряване на храна на борда на кораба или на сушата.
 • Демонстрация на подготовката .Метод на традиционните рецепти с риба и морски дарове.
 • Осигуряване на информация за важни морски ресурси от региона и на морската среда.